Voor mij heeft het weekend voornamelijk in het teken gestaan van even stil staan en de koers opnieuw uitzetten. Vorige week was mijn 5 jarige jubileum en dat zet je aan het denken. 

Wat wil ik doorzetten en wat wil ik vooral niet meer. Het gevaar van ondernemer zijn is dat je soms verliest in alle processen en to do’s en geen tijd vrij maakt om even stil te staan bij waar je staat en waar je naar toe wilt. In deze mail wil ik graag mijn 5 lessen met je delen van de afgelopen 5 jaar.

LES 1 : FOCUS
Met mijn camera focus ik op de punten in het beeld die belangrijk zijn voor het verhaal van de foto. Maar in mijn bedrijf verlies ik de focus nog weleens. Ik heb een beetje het jonge hond syndroom en vind veel dingen leuk. Vooral als het nieuw en shiny is. Herken je dat?

Wat ik geleerd heb is om hoe moeilijk dat soms ook is voor mij, echt focus aan te brengen in mijn aanbod. Don’t do it all, focus op dingen waar je kracht ligt en meer plezier aan beleeft. 

LES 2 : DON’T DO IT ALONE
Find your tribe! Zoek like-minded ondernemers op. Ik had niet kunnen komen zonder de hulp van de mensen om me heen. Ondernemen is zwaar, vooral de eerste jaren waarin je zo je weg moet vinden. Iets wat ik in het begin vaker had mogen doen is om hulp vragen. 

​​Door mijn ‘ ik doe het zelf’ mentaliteit heb ik het me soms zwaarder gemaakt dan nodig was. Dus vraag om hulp of investeer in een goede coach, traject of training. You don’t have to do it al by yourself.


LES 3 : TAKE YOUR TIME
Zoals ik al vertelde ben ik nogal een speedy gonzales en denk dat ik het allemaal wel kan. Het liefst alleen en natuurlijk ook heel snel. Als ondernemer ruil je 9-5 baan in voor een 24-7 one. En het gevaar is, omdat je er plezier aan beleeft en er ook nog is honderd dingen gedaan moeten worden en laten we ook vooral niet vergeten geld in laatje komen. Te veel werken en te snel willen groeien.

You’ve got time. Take your time. Mijn mentor Sue Bryce zegt altijd wijs . ‘ Hoe eet je een olifant? Eén hap tegelijk.’

LES 4 : FOLLOW YOUR GUT
Luister naar je zelf. Doe wat goed voelt voor jou. Als de energie er niet in zit, dan is mijn ervaring dat het vaak ook geen succes wordt. Maar het kan ook de andere kant opgaan als je voelt dat je iets moet doen, volg dat gevoel. 

Een mooi voorbeeld is de reis die ik dit jaar heb gemaakt. Mijn hoofd zei iets heel anders dan mijn gevoel. And trust me, it was the best decision ever to follow my heart.​​

LES 5 : CELEBRATE

Ik ben een master in het niet stil staan bij mijlpalen of doelen die ik behaald heb. Ik dender er met gemak overheen. Om een plaatje te schetsen mijn bachelor diploma haalde ik op net voordat ik naar mijn werk moet. Geen feestje niks. Waarom? Het ging niet zo als ik had bedacht, studeerde later af en vond niet echt dat het gevierd hoefden te worden.

Nu schrik soms s’ochtends weleens wakker met de gedachten dat ik nog een tentamen moet doen om diploma te halen. I know!​​ Zo vier elk doel dat je bereikt. Het is goed om bij alle doelen stil te staan, het gaat er niet om hoe je er komt of dat je het bereikt heb. Het gaat erom dat je het geprobeerd hebt en niet opgeeft.

Deze ondernemersreis is geweldig en avontuurlijk, maar het is ook zwaar en een enorme spiegel voor jezelf. Blijf geloven in je droom en blijf vooral je eigen pad bewandelen. Kies je eigen richting, probeer dingen uit, val en sta weer op. Elke dag is weer een stapje dichterbij.

“Its the not the Destination, It’s the journey.”
– Ralph Waldo Emerson

 

Pin It on Pinterest

Shares

Ontdek wat je superkracht is ...